Harrastukset pitävät mielen virkeänä

Ihmiset ovat tulleet yhä tietoisemmiksi omasta hyvinvoinnistaan. Harrastuksista tulee useimmiten mieleen kaikenlainen liikkuminen tai käden taitojen kehittäminen. Harrastuksiin kuuluu kuitenkin aivan yhtä tärkeänä osa-alueena myös mielen virkistäminen sekä sen huoltaminen ja hoivaaminen.

Oikeanlainen ja kullekin itselle sopiva harrastaminen on tärkeää myös työstä palautumisen kannalta. Ihmiset tarvitsevat vastapainoa päivän työaskareista kertyneelle fyysiselle ja psyykkiselle rasitteelle. Harrastaminen auttaa palautumaan tehokkaasti juuri tällaisesta rasituksesta. Oikeanlainen harrastaminen täyttää samalla myös ehtyneitä voimavaroja rentoutumalla sekä saavuttamalla ja säilyttämällä itselle arvostamiaan asioita.

Liikkuminen on mielekästä harrastamista

Liikkuminen monella eri tapaa on ihmiselle elintärkeää. Tämä näkyy erityisesti suomalaisten liikuntatapojen muuttumisena. Viime vuosina erilaisista perinteisistä liikuntamuodoista on tullut hyvin trendikkäitä. Nykyisin harrastetaan esimerkiksi juoksua, joogaa, kuntosalilla ja ohjatuilla liikuntatunneilla käymistä. Liikunnallisuus heijastelee vahvasti myös nykyajan kauneusihanteissa.

Liikunnallisia harrastuksia on tärkeä lisätä entisestään ja saada levitettyä tasapuolisemmin suomalaisten pariin. Toisaalta liikunnan määrää tulisi lisätä myös luonnollisin keinoin kuten hyötyliikunnan (kävely ja yleinen aktiivisuus) muodossa. Se lienee syystäkin tarpeellista, sillä opetus- ja kulttuuriministeriön vuoden 2018 tehdyn julkaisun mukaan vain harva suomalainen liikkuu tarpeeksi. Valitettavasti suuren väestönosan arjessa esiintyy sitkeästi istuminen joko työn puolesta tai vapaa-ajalla löhöilyn ja makoilun merkeissä.

Sykettä nostavat harrastukset

Erilaisten harrastusten kirjo ja monimuotoistuminen lienee nykypäivää, sillä suosiossa ovat kaikenlainen sykettä nostattava harrastaminen. Tällaiseen kategoriaan voi hyvin lukea erilaiset extreme-lajit. Suosituimpia lajeja ovat boulderointi eli kiipeily, skeittaaminen, lumilautailu sekä motocross. Extreme-lajeissa kiehtoo adrenaliinin lisäksi vauhti ja vaaralliset tilanteet.

Toisenlaista sykkeen nostatusta tarjoaa casino-pelaaminen. Se on tuttua puuhaa monelle suomalaiselle. Nettipeleistä rahasta on tullut huomaamatta monen suomalaisen viikoittainen tai jopa päivittäinen harrastus. Suomessa on muuhun maailmaan verrattuna sangen peliystävällinen kulttuuri, joka näkyy suoraan uhkapelaamisen suuressa suosiossa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen teettämän tutkimuksen mukaan noin 80 prosenttia suomalaisista pelaa rahapelejä.

Kädentaitoja ja terveellisiä harrastuksia

Harrastuksia on toki monenlaisia. Niitä voi tehdä jopa istualtaankin. Tällaisia harrastusmuotoja ovat esimerkiksi jonkin kädentaidon kehittäminen, valuuttakauppa, uusien asioiden oppiminen lukemalla tai vaikkapa e-urheilu. Valtavirran suosiossa on tällä hetkellä myös kaikki terveyteen liittyvät harrastukset, kuten esimerkiksi hortoilu. Hortoilussa yhdistyy luonnon villiyrttien tunnistaminen, keräily, ulkoilu sekä terveellinen ruokavalio samassa paketissa.

Erilaisten kädentaitojen osaaminen on vuosi toisensa jälkeen kovassa suosiossa. On nimittäin edelleen yhtä hyödyllistä osata kutoa, virkata tai ommella aivan kuten puoli vuosisataa sitten. Muita vanhoja kädentaitoja ovat esimerkiksi nikkarointi, perhojen tekeminen maalaaminen tai vaikkapa huonekalujen entisöinti.

Lukeminen ja uuden oppiminen ovat jaloja harrastuksia

Aina on hyvä aika oppia jotain uutta. Lukeminen harrastuksena kannattaa ja sen avulla voi kerryttää arvokasta tietoa omaan tietopankkiinsa. Lukemalla voi myös oppia vaikka uuden kielen tai perehtyä vastaavasti historiaan. Oikeanlainen harrastaminen pitää samalla myös vaakakupin tasapainossa.

Mielenhallintaharrastukset ovat palautumisen kannalta yhtä tärkeitä kuin liikunnalliset harrastukset ja kädentaidot. Oikeanlainen palautuminen on auttaa jaksamisessa ja työn rasituksesta toipumisessa. Tätä palautumista tukevat upeasti erilaiset harrastukset. Niiden avulla oma sisäinen vaaka pysyy balanssissa ja vältytään kansantaloudellisestikin merkittäviltä tekijöiltä kuten uupumukselta.

Julkaistu keskiviikkona 26.6.2019 klo 17:54 avainsanalla harrastukset.

Edellinen
Lainan rooli kulutusyhteiskunnassa
Seuraava
Gillette Skinguard Sensitive