Mekaanisen musiikin museo

Musiikki on viihdyttänyt ihmiskuntaa jo vuosituhansien ajan tai ainakin hyvin pitkään. Soittimet ovat tietysti ajan saatossa kehittyneet, vaikkakin monet yhä edelleen käytössä olevat instrumentit ovat kokeneet melko vähän muodonmuutoksia. Mekaanisen musiikin ympärillä sen sijaan on nähty paljon enemmän muutoksia. Savikiekot vaihtuivat vinyyleiksi, jotka puolestaan muuttivat muotoaan CD-levyiksi ja lopulta MP3-soittimien muistipiireiksi. Viimeisin kehitys on suoratoistopalvelu, jossa musiikki virtautuu netistä reaaliaikaisesti soittimelle, jollaiseksi käy nykyään yhä useammin älypuhelin. Mekaaninen musiikki pitää sisällään myös musiikkiautomaatit, kuten soittorasiat, posetiivit ja muut laitteet, joista lähtee ääntä joko ilman varsinaisia soittimia tai sitten laite soittaa oikeita soittimia ilman ihmistä.

Kuva
cbnd Robert Millward

Mekaanisen musiikin museo Varkaudessa esittelee soitinlaitteiden historiaa alkaen aina vuodesta 1850 nykypäivään. Esillä on laitteita ajalta, jolloin ei vielä tiedetty MP3-soittimista tai CD-levyistä mitään. Museossa voi tutustua näyttelyesineisiin omaan tahtiin, mutta parhaiten käynti onnistuu reilun tunnin kestävän mielenkiintoisen ja hauskan opastuksen aikana. Oppaan vauhdikkaan esityksen johdolla vieras kulkee museon läpi ja näkee sekä kuulee eri aikakausien mekaanista musiikkia ja ainutlaatuisia soittavia laitteita. Kierroksen aikana ääneen pääsevät monien muiden lisäksi 75 soittajan orkestrioni eli automaattisoitin Poppers Goliath, joka kohoaa salissaan mahtavaan viiden metrin korkeuteen. Iloisen värikäs ja mahtipontinen katuposetiivi Amadeus, tuo sävelillään mieleen markkinatunnelman. Vieras pääsee myös hämmästelemään, miten automaattinen piano soittaa täydellisin nyanssein kuolemattomien muusikoiden unohtumattomia sävellyksiä. Mekaanisen musiikin museon kevätkausi alkaa huhtikuussa, jolloin museo on avoinna maanantaita lukuun ottamatta arkisin ja sunnuntaisin. Kannattaa siis seuraavalla Varkauden visiitillään vierailla museossa ja ottaa Museokortti mukaan, jolloin sisään pääsee vain korttia vilauttamalla.

Julkaistu keskiviikkona 1.3.2017 klo 18:08 Musiikki-luokassa avainsanoilla historia, laitteet, museot, musiikki ja näyttelyt.

Edellinen
Hero Patterns
Seuraava
The Beatles - Sergeant Pepper