Puhdetta helleillaksi

Käynnistin tänään töiden jälkeen kotitietokoneen. Laite nousi pystyyn vanhaan tuttuun tapaan, ja läksin heti alkuun katsastamaan sähköposteja. Windows Vista ei ole järin nopea, vaikka koneessa on 4 gigatavua keskusmuistia ja 4 prosessoria. Siinä posteja lukiessani käynnistän yleensä selaimen taustalle latautumaan. Tänään selain ei kuitenkaan käynnistynyt ja kohta jumiutui sähköpostiohjelmakin. Hetken kuluttua koko kuvaruutu muuttui harmaaksi merkkinä siitä, että käynnissä olevat ohjelmat eivät vastaa. Tällaisissa tilanteissa ei useinkaan auta muu kuin yrittää käynnistää kone uudelleen. Sormet kuittasivat Ctrl + Alt + Del -näppäimiä, mutta mitään ei tapahtunut. Kone oli täysin hyytynyt.

Viimeiseksi oljenkorreksi jäi sammuttaa virta tietokoneesta. Sellainen toimenpide on arveluttavaa näin Windowsin aikakaudella, koska seurauksena on melko varmasti käyttöjärjestelmän korjaustoimenpiteet. Näin tälläkin kerralla ruudulle ilmestyi ikävä ilmoitus. Käyttöjärjestelmä oli huomannut aivan oikein, ettei kone ollut käynnistynyt normaalisti. Tarjolla oli yritys korjata Windowsin käynnistysromppeet. Siitä puolestaan voi olla seurauksena paluu edelliseen toimivaan kokoonpanoon, mikäli värkki ei suostu käynnistymään yrityksistä huolimatta. Valitsin paluun pykälää taaksepäin senkin uhalla, että joutuisin asentamaan tukun ohjelmia uudelleen. Se taas tietäisi tuskanhikistä ylityötä muutenkin helteisenä iltana.

Kone käynnistyi pitkän ja hartaan korjausoperaation jälkeen. Norton Internert Security -ohjelmiston asennus sen sijaan oli mennyt sekaisin. Automaattinen korjaustoiminto yritti turhaan saada ohjelmistoon eloa ja lopulta vaihtoehdoksi jäi vain repaleisen asennuksen purkaminen ja ohjelmiston asentaminen uudelleen. Seuraavaksi tarjolla olikin sitten Norton Removal Tool, jolla sain poistettua toimimattoman sovelluksen. Hieman temppu kylmäsi, sillä laitetta ei ole terveellistä pitää kovin pitkään ilman kunnollista palomuuria, jonka virkaa Vistan oma palomuuri sai nyt toimittaa. Monen buutin jälkeen asensin Nortonin ja päivitin ohjelmiston heti uusilla versioilla. Vielä yksi buutti ja sen jälkeen koneeni oli taas jotakuinkin entisellään.

Korjausoperaatioon oli vierähtänyt melkein tunti ja lukuisia koneen uudelleenkäynnistyksiä. Laitteen omituinen nuukahtaminen jäi arvoitukseksi enkä toisaalta jaksa edes ottaa selvää, mikä käynnistyksessä meni pieleen. Ehkä käynnistin liian nopeasti muita sovelluksia, vaikka Windows oli ehkä yhä tekemässä alkutoimenpiteitään taustalla. Joskus tuntuu siltä, että olisi hyvä antaa koneen rauhoittua ennen kuin alkaa käynnistellä muita sovelluksia. Yleensä kiintolevyn valo palaa kiinteänä, josta voi päätellä kaikenlaisten käynnistystoimenpiteiden olevan yhä kesken. Vierittäisi herkästi syyn koneen jumiutumiseen Nortonin ohjelmistolle, sillä tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun sain koneen solmuun juuri tämän ohjelmiston käynnistyksen aikana. Järjestelmät alkavat olla niin monimutkaisia, että on ylipäätään ihme, että ne toimivat näinkin hyvin keskenään.

Julkaistu maanantaina 1.6.2009 klo 18:45 avainsanoilla laitteet ja ohjelmistot.

Edellinen
Kolari
Seuraava
Se siitä helteestä