Kaupallinen yhteistyö: Luotto.org

Uusi laki koskien lainoja

Missä menee raja ja kuka lobbaa? Lasketaanko korkokattoa vielä tulevaisuudessa. Tuon vain tulevaisuus näyttää, kun pankkeja kilpailutetaan ja niiden ympärillä pyörivät pienet tekijät, kuten Luotto ja lukuisa joukko vastaavia palveluita, joista osa erottuu joukosta siinä missä osa ei. Osa on näyttänyt markkinointikykynsä vuoden 2019 MM-jääkiekkokisoissa, joten peli on puoliraakaa, koska parhaat joukkueetkin lyötiin. Ja vaikka lainabisnes on ollut aika suoraviivaista yli sata vuotta tai antiikkiaikanakin se oli, mikäli elokuvista ja filosofeista voi jotain päätellä; maksa laina korkoineen takaisin ja siinä se. Ja näin asia tulee aina olemaan.

Kuva
Niek Verlaan

Tämä tuskin on kenellekään aikuiselle uutta, mutta osa palveluista on mennyt jyrkästi alaspäin mukaan laskien kivijalkapohjaiset "teräspankit", joiden puujalka näkyy ja korostuu verkkopuolella nyt kun Norjastakin rullataan lujasti Suomen lainamarkkinoilla hyvillä lakiin ja mukiin menevillä asetelmilla. Voidaan siis sanoa, että "tavanomaiset" pankkilainat ovat muuttuneet ja muuttuvat yhä, vaikka aika tosin näyttää suunnan, mihin mennään, ylös vai alas. Tosin välissähän ovat koilliset, kaakot, lounaat ja luoteet eli kysymysmerkki on pankkilainapuolella isompi kuin yli 30 vuoteen. Korkopuoli on taas yhtä "tylsä" ja vakaa, siinä missä ennenkin, kuten se on ollut jo vuosia.

Lainat veteen vastavirrassa uisteluvan kanssa

Mediasta napsii tiedot helposti, mutta suurelta osin se on "potaskaa". Ennen vuoden 2013 lakiuudistusta oli pikavippejä ja sitten niistä tulikin vikavippejä. Statistiikka vaan puhuu puolestaan eli aika jyrkästi voi olla vastaan henkilöitä ja heidän sanomaansa vastaan, mutta tämä pitää tietää ja nähdä, mistä puhuu tai kirjoittaa. Aika moni meistä tietää, että lehdissä ei kaikki muumit aina ole laaksossa, mikä on hyvin inhimillistä. Tämä pätee kaiketi kaikkiin aloihin mediapuolella ja "ei-verkko-maailmassa."

Luototus ja lainaprotokolla kuntoon

Kun palataan itse pääotsikkoon, niin ei ole vaikea hahmottaa, kuka on sen takana tai kuka on sen ajanut sisään. Tekopyhyyttäkin on kaikessa, mitä maa vaan päällään kantaa, mutta jutulla on juonensa siinä samassa. Kuluttajat "voittavat" eli he saavat lainaa edullisesti netistä, vaiko sittenkään? Tätä eduskunnassa kun on puitu niin pitkään, että aavistuksen verran ihmetyttää, mutta vain aavistuksen.

Kuva
Nattanan Kanchanaprat

Saadaanko tästä yhteiskunnasta parempi kuristamalla hyvät lainayhtiöt ja lykkäämällä kiviporatut pankit rakentamaan lisää tarkkuusammuntarahaa omaan taskuun kaunistelematta, mutta ymmärrettävästi ilman kateuden sanelemaa. Mediailmiönä "4000 euron 5 minuutin palkka", kun ei riitä isoimmille herroille edes meillä koto-Suomessa, mikä on tallaajan tasaisen hyväksyttävä. Ken sen sitten saavat on eri asia ja lienee myös ripaus Lapin lisää ja kliseyttä tuossa ilmassa. Odotellaan muutoksia, mutta nyt heinäkuussa nautitaan ennen kaikkea suvesta, joka on liki yhtä antoisa kuin edellinenkin. Takasuvet ovat olleet kutakuinkin brutaaleja meille kuolevaisille luolaihmisille.

Suklaata kansalle

Muutos on joka tapauksessa positiivinen. Kun korko laskee ja samalla laki tiukkenee, niin nyt pitäisi karsia enää osamaksut pois. Niissähän ei ole mitään väärää? Eikä myöskään luottokorteissa? Suunnasta on hyvä pointti, mutta järkikin sanoo, että joku on pielessä. Korot ovat nollassa, pienituloinen saa halutessaan kymmenen kappaletta luottokortteja ja osamaksukauppiaat siinä vielä kaupan päälle. Onko tähän tulossa muutosta, vai pelätäänkö tässä mustaa ruttoa? Ajan kanssa näemme senkin ja luonnollisesti ymmärtäen, että moiset päätökset eivät ole helppoja.

Julkaistu tiistaina 9.7.2019 klo 18:58.

Edellinen
Operaatio Ullakko
Seuraava
Helppo tiramisu